Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

“Kimse kendi şahsı çıkarı için üniversiteleri kullanamaz”

“Kimse kendi şahsı çıkarı için üniversiteleri kullanamaz”
REKLAM ALANI
18.02.2024
A+
A-

 

 

 

“Kimse kendi şahsı çıkarı için üniversiteleri kullanamaz”

.2024

 

 

 

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Yükseköğretim Planlama, Denetleme, Akreditasyon ve Koordinasyon Kurulu (YÖDAK) Başkanı Prof. Dr. Turgay Avcı, YÖDAK üyeleri ve üniversite temsilcilerini kabul etti.
12
Shares
facebook sharing buttontwitter sharing buttonlinkedin sharing buttonwhatsapp sharing button

Fotoğraflar

 

 

 

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, kabulde yaptığı konuşmada, izolasyonlar altındaki Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde üniversitelerin önemine dikkat çekerek, üniversitelerle yaklaşık 50 yıldan beridir büyük başarılara imza atıldığını söyledi.

Cumhurbaşkanı Tatar, ülkemiz üniversitelerinden birçok mezunun kendi ülkelerinde bakan, milletvekili ve büyükelçi olarak görev yaptığını ifade etti.

 

 

 

Ülke tanıtımı ve başarılarının uluslararası alanda anlatılması ve yayılması açısından üniversitelerin son derece önemli olduğuna işaret eden Cumhurbaşkanı Tatar, üniversitelerin ülke ve Kıbrıs Türkü için büyük bir kazanım olduğunu vurguladı.

Yükseköğrenimde yaşanan bazı sıkıntıların kendisini üzdüğünü aktaran Cumhurbaşkanı Tatar, bireysel hataların tüm yükseköğrenimi bağlamaması gerektiğini kaydetti.

 

 

 

Denetleme kurulu olan YÖDAK’ın denetleme kapasitesinin artırılması için gerekenlerin yapılması gerektiğini dile getiren Cumhurbaşkanı Tatar, bütçe ve teşkilat yasasındaki sıkıntılardan dolayı denetleme konusunda bazı sıkıntılar yaşandığını dile getirdi.

Hataların üzerine gidilmesi ve kimsenin gözünün yaşına bakılmaması gerektiğine dikkat çeken Cumhurbaşkanı Tatar, ülke tanıtımı ve ekonomi için önemli olan yükseköğrenimin zarar görmesine tahammül edilemeyeceğini vurguladı.

 

 

 

Sıkıntıların hep birlikte aşılması gerektiğini anlatan Cumhurbaşkanı Tatar, üniversitelerin en iyi şekilde denetlenmesi ve gereken düzenlemelerin yapılması gerektiğini söyledi.

 

 

 

Yargıya ve kurumlara güvendiğine işaret eden Cumhurbaşkanı Tatar, zor günlerin aşılacağını kaydetti.

Cumhurbaşkanı Tatar, yeni açılan üniversitelerin kurumsal yapılarının güçlendirilmesi, yasalara uymaları ve KKTC’ye hizmet etmelerinin en büyük sorumlulukları olduğunu dile getirdi.

“Kimse kendi şahsına bu kurumları kullanamaz. Bu kurumlar KKTC’nin kurumlarıdır” diyen Cumhurbaşkanı Tatar, üniversitelerdeki öğrencilerin kurallara göre hak etmesi durumunda diplomasını aldığını ve kariyerine devam ettiğini vurguladı.

 

 

 

Hizmet vermeden ve kurallara uymadan diploma alınamayacağını aktaran Cumhurbaşkanı Tatar, hata yapanların cezasını çekeceğini kaydetti.

 

 

 

Üniversitenin değerli olduğunu, sahibinden yöneticilerine herbirinin sorumlulukları olduğunu anlatan Cumhurbaşkanı Tatar, devletin yasaları, beklentileri, bekası ekonomisi ve siyasi duruşu açısından yasalara aykırı durumların kabul edilemeyeceğini ve gerekenlerin yapılması gerektiğini ifade etti.

YÖDAK’ın bağımsız bir denetleme kurulu olarak sıkıntıların üzerine gitmesi gerektiğine işaret eden Cumhurbaşkanı Tatar, yapının güçlendirilmesi, kurulun zaafiyetlerinin giderilmesi ve sıkıntıların düzeltilmesi gerektiğinin altını çizdi.

 

 

 

Cumhurbaşkanı Tatar, YÖDAK’ın uyum içinde çalışması ve sıkıntıların aşılarak gerekli düzenlemelerle güvenilir ve kalitesi artan bir yükseköğrenime katkı yapılmasını temenni ettiğini vurguladı.

 

 

 

Üniversitelerde alınması gereken tedbirlere de dikkat çeken Cumhurbaşkanı Tatar, “Sorumluluk ve görev bellidir. Sistemler, gözden geçirilmeli, mali kontrol iç ve dış denetim uygulanmalı. Kurumlar mali kontrolü iç ve dış denetimleri yapmazsa, yapılan istismarlarla kurumlara ve ülkeye zarar verilir” dedi.

Turgay Avcı ise kabuldeki konuşmasında, YÖDAK’ın her ay üniversite rektörlerinin de katıldığı genişletilmiş toplantı düzenlediğini belirterek, toplantıda üniversitelerin çalışmaları sıkıntıları, YÖDAK ve üniversitelerin karşılıklı beklentilerinin görüşüldüğünü söyledi.

 

 

 

Turgay Avcı, yükseköğrenimin gelişimi ve 5 yıllık kalkınma sürecini paylaşmak Cumhurbaşkanı Tatar ile istediklerini belirterek, üniversitelerin KKTC’nin kalbi olduğunu ve yıpratılmaması gerektiğine dikkat çekti.

 

 

 

 

 

Turgay Avcı, yükseköğrenimde eksikler ve yanlışların olabileceğini ancak bu yanlışların tüm üniversitelere ve ülkeye mal edilmemesi gerektiğini kaydetti.

 

 

 

Yükseköğrenimde kalite, denetim ve ileriye gitme konusunda Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın her zaman tavsiyelerde bulunduğunu aktaran Turgay Avcı, YÖDAK olarak çalışmalarını bu tavsiyelerle yürüttüklerini anlattı.

Dosya Adı

kaynak:https://kktcb.org/tr/kimse-kendi-sahsi-cikari-icin-universiteleri-kullanamaz-12025

 

 

 

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Arabic Arabic Chinese (Simplified) Chinese (Simplified) Dutch Dutch English English French French German German Italian Italian Kurdish (Kurmanji) Kurdish (Kurmanji) Portuguese Portuguese Russian Russian Spanish Spanish Turkish Turkish