Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Emine Erdoğan, “Koruyucu Aile Günü” tanıtım programına katıldı

Emine Erdoğan, “Koruyucu Aile Günü” tanıtım programına katıldı
REKLAM ALANI
01.07.2021
A+
A-

Emine Erdoğan, “Koruyucu Aile Günü” tanıtım programına katıldı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınca Beştepe Kongre Merkezi’nde düzenlenen “Koruyucu Aile Günü Tanıtımı” programına katıldı.

Emine Erdoğan, programda yaptığı konuşmada, 30 Haziran’ın “Koruyucu Aile Günü” ilan edilmesi vesilesiyle bir araya geldiklerini belirterek, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının, koruyucu aile uygulamasının yaygınlaşması için uzun yıllardır çok titiz çalışmalar yürüttüğüne işaret etti Emine Erdoğan, “koruyucu aile” kavramının özel bir günle taçlandırıldığını belirtti, emeği geçenlere şükranlarını sundu.

“ÇOCUKLARA YÖNELEN KİRLİ ELLERE ASLA TOLERANSIMIZ YOKTUR”

Emine Erdoğan, koruyucu ailelerle bir araya gelmekten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “Sözlerime, ‘çocuk’ ve ‘istismar’ kelimelerini yan yana, sıkça duyduğumuz şu günlerde yaşadığım tarifsiz üzüntü ile başlamak istiyorum. Her bir çocuk istismarı kalbimizde onulmaz yaralar açıyor. Çocuklara yönelen kirli ellere asla toleransımız yoktur. Toplum olarak, tüm çocuklardan sorumlu olduğumuzu hiç unutmayalım. Bu yaraları ortak bir şuurla aşabiliriz. İnanıyorum ki bu suçları işleyenler en ağır şekilde cezalandırılacaklardır. Devletimiz her zaman tüm imkânlarıyla çocuklarının yanındadır” ifadelerini kullandı.

Herhangi bir sebeple, ailesinden uzak düşmüş çocuklara devlet kurumlarında, her türlü imkân sağlanarak bakıldığını anlatan Emine Erdoğan, bu çocukların eğitimden psikolojik desteğe, spor, sanat gibi faaliyetlerden istihdama kadar her alanda eksiksiz hizmet aldıklarını söyledi.

Devletin himayesinde, kamu ve özel sektörde çok iyi yerlere gelmiş nice insanların büyüdüğünü, sanattan spor dünyasına adları türlü başarılarla anılan topluma rol model evlatların yetiştiğini vurgulayan Emine Erdoğan, şöyle konuştu: “Devletimizin şefkat eli bu çocukları mutlu hikâyelerin kahramanı hâline getirdi. Ne kadar gurur duysak az. Yine de çocukların aile ortamında büyümesi, önceliğimizdir. O nedenle koruyucu aile sisteminin yaygınlaşması gerçekten çok önemli. Bakın, 2002’de koruyucu aile sayımız 515’ti. Bugün geldiğimiz noktada 6 bin 687 koruyucu ailemizin kanatları altında, tam 8 bin 141 yavrumuz yaşıyor. Salgın gibi büyük bir afet döneminde bile bu yılın ilk yarısında 536 çocuğumuz, 437 ailemizin evladı olmuşlar. Bununla beraber, savaş, çatışma gibi sebeplerle göç etmiş ailelerin emaneti evlatlarımız da var. Hâlihazırda 424 yabancı uyruklu çocuk, koruyucu aile hizmet modelinden istifade ediyor.”

“884 ENGELLİ ÇOCUĞUMUZ, KORUYUCU AİLELERİNİN YANINDA”

Emine Erdoğan, Türkiye’nin tüm illerinde koruyucu ailelerin bulunduğunu belirterek, koruyucu ailelerin engelli çocuklara da sahip çıktığını söyledi.

“884 çocuğumuz, koruyucu ailelerinin yanında huzur içinde yaşıyor” diyen Emine Erdoğan, bu çocukların içinde yüzde 100 engeli olanların da bulunduğuna dikkati çekti.

Koruyucu ailelere seslenen Emine Erdoğan, “Bu yüce gönüllülüğün sırlarını lütfen bizlerle paylaşın çünkü deneyimlerin paylaşılması, herkes için yol göstericidir. Güzele meyli olan insan için sizin bıraktığınız ayak izlerini takip etmek bir şereftir” diye konuştu.

Bakanlığın, deneyim aktarımı için bir proje oluşturduğuna da işaret eden Emine Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Rehber Koruyucu Aile uygulamasıyla, tecrübeli aileler, sisteme yeni katılan ailelere yaren oluyorlar. Dolayısıyla koruyucu aile olmak isteyen kişilere buradan şunu söylemek isterim, çıkacağınız yolda yalnız değilsiniz, devletimiz tüm imkânlarıyla sizlerin yanındadır. Çocuklarımızın eğitim masraflarından bakım masraflarına, kurs ücretlerinden servis ücretlerine kadar her şey karşılanıyor. İster evli, ister bekâr Bakanlığımızın şartlarına uyan herkes koruyucu anne, baba olabilir.”

“GELİN, HER ÇOCUĞUN BİR AİLESİ OLANA KADAR VAR GÜCÜMÜZLE ÇALIŞALIM”

Emine Erdoğan, koruyucu aileler arasında, çocuk sahibi olan ailelerin fazla olduğunun altını çizerek, koruyucu aile olmanın sadece “çocuk hasreti gidermek” demek olmadığını, hatta torunları olan insanların bile yeniden koruyucu aile olduklarını aktardı.

Herkesin zaman zaman içinde yaşadığı dünyayı değiştirmek arzusuyla dolup adil ve mutlu bir hayatın ortak payda olmasını istediğini dile getiren Emine Erdoğan, “Buna, maalesef, tek başına hiçbirimizin gücü yetmiyor. Ama gücümüzün yeteceği bir şey var. O da her insanın değiştirebileceğimiz bir dünya olduğunu anlamak. Bir insana elinizi uzattığınızda, tüm hikâye baştan kaleme alınıyor. Umutsuzluğun yerini umut, yalnızlığın yerini güven duygusu, gözyaşının yerini tebessüm alıyor. En karanlık noktada, bir çocuğa ışığıyla gidenler, o çocuğun ruhunu aydınlatıyor. Sonra o çocuğun büyüdüğünde, kendisine verilmiş bu hediyeyi başkalarına verdiğini görüyorsunuz. Çünkü iyilik gören iyilik yapar. O nedenle gelin, her çocuğun bir ailesi olana kadar var gücümüzle çalışalım” ifadelerini kullandı.

“HER ÇOCUĞUN MUTLAKA SICAK BİR YUVASI OLMALIDIR”

Emine Erdoğan, hayatta biri hariç her yaranın kabuk tuttuğunu anlatarak, “Çocuklukta aldığımız yaralar, ruhumuzun derinlerinde fay hatlarına dönüşür. O nedenle, her çocuğa yaraları sarılmış bir çocukluk vermek boynumuzun borcudur” diye konuştu.

Yetişkinlikte çocukluk anılarının önemini anlatan Emine Erdoğan, şunları kaydetti. “Ruhumuzu çocukluk günlerinin sevinciyle besliyoruz. O yüzden, her çocuğun mutlaka sıcak bir yuvası olmalıdır. Bayram sabahlarında öpecek bir eli tutmalıdır. Bugün, 6 bin 687 ailemiz, kalplerini açtıkları evlatlarımıza, muhteşem bir hatıralar koleksiyonu hazırlıyorlar. Allah sizlerden razı olsun. Varlığınız insanlığın umududur, sığınağımızdır. Tüm koruyucu ailelerimize, insanlık adına sonsuz şükranlarımı sunuyorum.”

Koruyucu ailelerin de katıldığı programda Emine Erdoğan, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık ile Bakanlığın tasarladığı, PTT katkılarıyla hazırlanan özel gün zarfını da imzaladı.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Yanık, ayrıca Emine Erdoğan’a Himaye-i Etfal Cemiyeti Madalyası hediye etti.

Devlet koruma evinde büyüyen sanatçı Şükriye Tutkun’un müzik dinletisi sunduğu programda, çocuk hizmetleri alanındaki gelişmelere ilişkin kısa film ve koruyucu aile kamu spotu yayımlandı.

Program öncesi Emine Erdoğan, “Himaye-i Etfal’den Günümüze 100 Yılın Öyküsü” adlı sergiyi de gezdi.

Kaynak:https://www.tccb.gov.tr/haberler/410/128545/emine-erdogan-koruyucu-aile-gunu-tanitim-programina-katildi

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Arabic Arabic Chinese (Simplified) Chinese (Simplified) Dutch Dutch English English French French German German Italian Italian Kurdish (Kurmanji) Kurdish (Kurmanji) Portuguese Portuguese Russian Russian Spanish Spanish Turkish Turkish