Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Devlet başkanı, ÇKP Merkez Komitesi Politbüro üyesi ve Çin Halk Cumhuriyeti Sincan Uygur Özerk Bölgesi parti komitesi sekreteri Ma Xingrui ile görüştü

Devlet başkanı, ÇKP Merkez Komitesi Politbüro üyesi ve Çin Halk Cumhuriyeti Sincan Uygur Özerk Bölgesi parti komitesi sekreteri Ma Xingrui ile görüştü
REKLAM ALANI
20.10.2023
A+
A-

 

 

Olaylar

Uluslararası topluluk

Devlet başkanı, ÇKP Merkez Komitesi Politbüro üyesi ve Çin Halk Cumhuriyeti Sincan Uygur Özerk Bölgesi parti komitesi sekreteri Ma Xingrui ile görüştü

2023

Urumçi, Çin

 

 

Çin Halk Cumhuriyeti’ne yaptığı resmi ziyaretin bir parçası olarak, Başkan Kassym-Jomart Tokayev Urumçi’ye geldi ve ÇKP Merkez Komitesi Politbüro üyesi ve Çin Halk Cumhuriyeti XUAR Parti Komitesi Sekreteri ile bir toplantı gerçekleştirdi. Ma Xingrui.

 

 

Kassym-Jomart Tokayev, Kazakistan’ın Sincan’la ticaret, sanayi, ulaştırma, lojistik, tarım ve turizm dahil birçok alanda etkileşiminin sonuçlarını büyük beğeniyle karşıladı.

 

 

– Kazakistan’ın Sincan ile karşılıklı ticaretinde, mevcut bölgesel işbirliği mekanizmaları özel bir önem taşıyor ve bunların doğru kullanılmasıyla önemli ilerleme kaydedilmesinin mümkün olduğunu düşünüyorum. Kazakistan bölgenize çeşitli ürünlerin tedarikini artırmaya hazır. Metalurji, petrokimya, mühendislik, gıda ürünleri ve inşaat malzemelerinden bahsediyoruz… Tarım-gıda sektöründeki işbirliği potansiyeline gelince, burada büyük bir potansiyelin kaldığına ve Kazakistan’ın istikrarlı bir tedarikçi olabileceğine inanıyoruz. Devlet Başkanı, Çin pazarına çevre dostu tarım ürünleri sunacağını söyledi.

Cumhurbaşkanının belirttiği gibi, Kazakistan’ın 4 sınır bölgesi ile Sincan arasında bağlantılar kurulmuş, XUAR’ın payı Kazakistan ile Çin arasındaki toplam ticaret hacminin %40’ını aşarken, ülkemizin Sincan’la olan ticaret cirosu da bu altı aylık dönemde yıl %87 artarak 8,5 milyar dolara ulaştı.

Devlet başkanı ayrıca Kazakistan ile Çin arasındaki üçüncü demiryolu geçişinin inşasının önemine de dikkat çekti. Yakın gelecekte bu projeyi uygulamaya başlamanın mümkün olduğunu düşünüyor.

 

Ticari ve ekonomik bağların geliştirilmesinin yanı sıra su endüstrisindeki işbirliğinin ve sınıraşan nehirlerin kullanılmasının geliştirilmesinin önemi vurgulandı.

 

 

Görüşme sırasında Kassym-Jomart Tokayev, turist alışverişlerinin geliştirilmesine özel önem verdi.

– Turizm alanında işbirliğinin büyük umutları var. Kazakistan’ın önemli bir turizm potansiyeli var, özellikle yeni bir Turizm ve Spor Bakanlığı oluşturdum. Çin’den Kazakistan’a turist akışında artış bekliyoruz. Ülkemin hükümeti ülkede turizmin gelişmesi için büyük çaba gösterecek. Aynı zamanda gelecek yıl Çin’de Kazak turizm yılı ilan edildi. Tabii ki, ister doğal güzellikler, ister sosyo-ekonomik kalkınmadaki başarılarınız olsun, Kazak turistlerini ülkenizi keşfetmek amacıyla seyahat etmeye teşvik edeceğiz” diye konuştu.

 

 

 

Başkan ayrıca Kazakistan ile XUAR arasındaki ilişkilerin tarihi, kültürel ve insani yönlerine de değindi.

– Antik çağlardan beri Sincan, yüksek düzeydeki kültürel gelişimiyle ünlüdür. Yerel yaratıcı gruplar haklı olarak uluslararası tanınırlığa sahiptir. İyi komşuluk ve dostluk bağlarının güçlenmesine şüphesiz yardımcı olacak yaratıcı alışverişlerin ve karşılıklı turların tam olarak gelişmesini destekliyoruz” dedi.

 

 

 

 

Ma Xingrui ise Kazakistan Cumhurbaşkanı ile Çin Halk Cumhuriyeti Devlet Başkanı arasındaki müzakereler sırasında varılan anlaşmaların uygulanmasının önemine dikkat çekti ve Tek Kuşak, Tek Yol Forumu’nda ortaya konulan girişimlerin önemine dikkat çekti.

– Tarım, sınır ötesi ticaret, enerji gibi alanlara odaklanarak ticari ve ekonomik işbirliğimizi daha da derinleştireceğiz. Çin Halk Cumhuriyeti Sincan Uygur Özerk Bölgesi parti komitesi sekreteri, bilimsel kuruluşlarımız, üniversitelerimiz ve işletmelerimiz arasında etkileşim kuracağız, ortak girişimlerimizi Kazakistan ve Sincan’da yatırım yapmaya ve işyerleri açmaya teşvik edeceğiz” dedi.

 

 

 

Ma Xingrui, Kazakistan liderinin Sincan’a yaptığı ziyareti tarihi olarak nitelendirdi ve XUAR liderliğinin Kazakistan ile temasları sürdüreceğine ve işbirliğini genişleteceğine dair güvence verdi.

Toplantı sonunda Kazakistan Cumhurbaşkanı’nın XUAR’a yapacağı ziyaretin bölgelerarası işbirliğinin daha da güçlenmesine ilave ivme kazandıracağı kaydedildi.

 

 

 

geri gelmek geri gelmek

kaynak:https://akorda.kz/ru/glava-gosudarstva-vstretilsya-s-chlenom-politbyuro-ck-kpk-sekretarem-partkoma-sinczyan-uygurskogo-avtonomnogo-rayona-knr-ma-sinzhuem-1894016

 

 

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Arabic Arabic Chinese (Simplified) Chinese (Simplified) Dutch Dutch English English French French German German Italian Italian Kurdish (Kurmanji) Kurdish (Kurmanji) Portuguese Portuguese Russian Russian Spanish Spanish Turkish Turkish