Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Bakan Ceyhun Bayramov’un Kırgız Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Jeenbek Kulubayev ile görüşmesine ilişkin basın açıklaması

Bakan Ceyhun Bayramov’un Kırgız Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Jeenbek Kulubayev ile görüşmesine ilişkin basın açıklaması
REKLAM ALANI
12.04.2024
A+
A-

No: 153/24, Bakan Ceyhun Bayramov’un Kırgız Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Jeenbek Kulubayev ile görüşmesine ilişkin basın açıklaması

 

 

 

 

Azerbaycan Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov, 9 Nisan 2024 tarihinde Kırgız Cumhuriyeti’ne yaptığı resmi ziyaret kapsamında bu ülkenin Dışişleri Bakanı Ceenbek Kulubayev ile görüştü.

 

 

 

Bakanlar arasındaki baş başa görüşme, her iki taraftan heyetlerin katılımıyla kapsamlı bir formatta devam etti.

 

Azerbaycan ile Kırgızistan arasındaki ikili ve çok taraflı işbirliği gündeminden kaynaklanan konular, BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi (COP29) Taraflar Konferansı’nın 29. Oturumu hazırlıkları ile bölgedeki mevcut durum ele alındı kapsamlı toplantıda.

 

 

 

Bakan Ceyhun Bayramov, Azerbaycan ile Kırgızistan arasındaki tarihi dostluk ve kardeşlik ilişkilerinin, ülke liderleri arasında mevcut karşılıklı güven ve siyasi diyalog sonucunda daha da güçlendiğini ve “Cumhuriyet Arasında Stratejik Ortaklık Bildirgesi” ile teyit edildiğini memnuniyetle kaydetti. Azerbaycan ve Kırgız Cumhuriyeti’nin.” Karşılıklı ziyaret ve temasların, mevcut stratejik ortaklık ilişkilerinin geliştirilmesinin yanı sıra sözleşme-hukuk tabanının genişletilmesine de katkı sağladığına dikkat çekildi.

 

Ekonomik ve insani alanlarda işbirliğine yönelik ortak hükümetlerarası komisyon olan Azerbaycan ile Kırgızistan arasındaki Devletlerarası Konsey’in çalışmaları ile iki ülke arasındaki stratejik ortaklık ilişkilerinin daha da gelişip geliştiği vurgulandı.

 

Azerbaycan ve Kırgızistan arasında siyasi, ekonomik, ticaret, yatırımlar, ulaşım ve iletişim, turizm, kültür, insani yardım vb. dahil olmak üzere çeşitli. alanlardaki ikili iş birliğinin çok yönlü bir yapıya sahip olduğu kaydedildi. Orta Koridor çerçevesinde iki ülke arasında geniş bir işbirliği potansiyelinin bulunduğuna dikkat çekildi. İki ülke arasında kültür günleri düzenlenmesinin, kültür ve sanat alanında iş birliğinin derinleştirilmesinin önemli olduğu belirtildi. Yeşil enerji üretimi alanında işbirliği olanakları hakkında görüş alışverişinde bulundular.

 

Ayrıca bölgesel ve uluslararası örgütler çerçevesinde ilişkilerin geliştirilmesinin önemi vurgulandı. Özellikle Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) çerçevesinde geniş işbirliği perspektiflerinin varlığının yanı sıra, mevcut potansiyelin kullanılması için TDT’ye üye ülkeler arasında yoğun temasların önemi vurgulandı. Bu bağlamda TDT’nin bu yılın temmuz ayında Şuşa şehrinde yapacağı olağanüstü zirve toplantısı ile ekim ayında Bişkek’te yapacağı resmi zirvenin örgütün gelişimine hizmet edecek temaslardan biri olacağına güven ifade edildi. .

 

Ülkemizin COP29 başkanlığı, müzakereleri ve hazırlıkları hakkında da karşı tarafa bilgi veren Bakan Ceyhun Bayramov, bu prestijli etkinliğin işbirliği için yeni ufuklar yarattığına dikkat çekti.

 

Çatışma sonrası dönemde bölgedeki mevcut durumu, ülkemizin restorasyon, imar ve barış çabalarını, bölgesel barış inşasını tehdit eden çağrıları anlatan Bakan Ceyhun Bayramov, tek taraflı adım ve girişimlerin bu yönde yönlendirildiğini vurguladı. Barış için yaratılan fırsatlara karşı çıkılması kabul edilemez. Azerbaycan’ın, başta toprak bütünlüğü ve egemenlik olmak üzere uluslararası hukukun norm ve ilkelerine saygı temelinde bölgede barışın tesisi yönündeki kararlılığı bir kez daha dikkat çekti.

 

Kırgızistan’ın barış ve imar sürecine verdiği desteğin takdire şayan olduğu vurgulanırken, Kırgız Cumhuriyeti’nin girişimiyle Ağdam’ın Hızırlı köyünde inşa edilecek lisenin de bu desteğin açık bir örneği olduğu vurgulandı.

 

Bakan Ceenbek Kulubayev, Azerbaycan ile Kırgızistan arasındaki ilişkilerin gelişme dinamiğinin tatmin edici olduğunu, karşılıklı ziyaretlerin işbirliğinin daha da geliştirilmesinde önemli rol oynadığını kaydetti.

 

Kırgızistan’ın, Azerbaycan’ın gösterdiği bölgesel barış ve imar çabalarına sürekli destek verdiğine dikkat çekildi.

 

 

 

 

Toplantıda karşılıklı ilgi duyulan diğer konularda da görüş alışverişinde bulunuldu.

 

Daha sonra bakanlar basın toplantısında toplantı sonuçlarına ilişkin açıklama yaptı.

 

 

Paylaş
BÜTÜN HABERLER

Kaynak:https://mfa.gov.az/az/news/no15324

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Arabic Arabic Chinese (Simplified) Chinese (Simplified) Dutch Dutch English English French French German German Italian Italian Kurdish (Kurmanji) Kurdish (Kurmanji) Portuguese Portuguese Russian Russian Spanish Spanish Turkish Turkish