Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Azerbaycan ve Kazakistan cumhurbaşkanları, konteyner treninin Çin’in Sian terminalinden Bakü’nün Abşeron istasyonuna geliş törenini video bağlantısıyla izledi.

Azerbaycan ve Kazakistan cumhurbaşkanları, konteyner treninin Çin’in Sian terminalinden Bakü’nün Abşeron istasyonuna geliş törenini video bağlantısıyla izledi.
REKLAM ALANI
13.03.2024
A+
A-

Azerbaycan ve Kazakistan cumhurbaşkanları, konteyner treninin Çin’in Sian terminalinden Bakü’nün Abşeron istasyonuna geliş törenini video bağlantısıyla izledi.
2024,
Azerbaycan ve Kazakistan cumhurbaşkanları, konteyner treninin Çin’in Sian terminalinden Bakü’nün Abşeron istasyonuna geliş törenini video bağlantısıyla izledi.

 

 

 

 

11 Mart’ta Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Kazakistan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Kasım-Jomart Tokayev, konteyner treninin Çin’in Sian terminalinden Bakü’nün Abşeron istasyonuna geliş törenini video bağlantısıyla izledi.

Etkinliğin sahibi şunları söyledi:

– Muhterem Kasim-Jomart Kemelevich.

Sayın İlham Haydar oğlu.

Bugün Kazakistan-Çin Xi’an terminalinden ilk konteyner trenini karşılıyoruz. Tren Bakü’ye olan mesafeyi on bir günde kat etti. Lütfen dikkatini ver.

Daha sonra trenin gelişine ilişkin video görüntüleri gösterildi.

Çin’in Xi’an kentinde faaliyete geçen Kazakistan Ulaştırma-Lojistik Merkezi’nin konteyner treninin hareket etmesinin Orta Koridor’un tüm katılımcıları için büyük önem taşıdığını da belirtmek gerekiyor. 61 konteynerden oluşan tren, 7 bin kilometrelik güzergahı (Xian-Aktau-Absheron istasyonundaki Kazakistan terminali) 11 günde kat etti. Multimodal taşımacılık kapsamında konteynerler Kazakistan limanında yeniden yüklenerek Hazar Denizi üzerinden Bakü Uluslararası Deniz Ticaret Limanı’na, oradan da Abşeron istasyonuna teslim edildi.

Orta Koridor’un gelişmesi ve yeni yüklerin çekilmesi açısından bugünlerde Çin’de faaliyete geçen Kazakistan Ulaştırma-Lojistik Merkezi’nin güzergah boyunca yük taşıma hacmini önemli ölçüde artırması hedefleniyor. Ön anlaşmaya göre bu Merkez aracılığıyla Azerbaycan’a ayda 10 konteyner treninin gönderilmesi planlanıyor.

Ayrıca Orta Koridor’un geliştirilmesi için doğrudan tüketicilere yönelik dijital DTC platformu oluşturulmuş, Azerbaycan ve Kazakistan demiryolları “Takip Et” fonksiyonu aracılığıyla güzergah boyunca gerçek zamanlı kargo takip sistemine entegre edilmiştir. Tek bir dijital ekosistemin yaratılması ve geliştirilmesi, Orta Koridor’un şeffaflığını ve çekiciliğini artırıyor.

Azerbaycan ve Kazakistan demiryolu idarelerinin ortak çalışmaları sayesinde 2024 yılında yük taşıma hacminin önemli ölçüde artırılması planlanıyor. Bu yılın Ocak-Şubat döneminde “Kazakistan Demiryolları” Anonim Şirketi ile “Azerbaycan Demiryolları” Kapalı Anonim Şirketi arasındaki yük taşıma hacmi 2023 yılının aynı dönemine göre yüzde 25 artarak 539,5 bin olarak gerçekleşti. ton.

Hatırlamak gerekir ki, Çin’den Orta Koridor üzerinden Karadeniz limanlarına mal teslimi yaklaşık 53 gün sürerken, artık bu süre 18 güne çıktı.

Ev sahibi: Tren geldi. Tören başlasın.

Cumhurbaşkanı İlham Aliyev şunları söyledi:

– Bu önemli olay vesilesiyle nakliyecileri tebrik etmek istiyorum. Bugün Kazakistan Cumhurbaşkanı’nın Azerbaycan’a gerçekleştirdiği devlet ziyareti çerçevesinde ulaştırma ve lojistik sektörüne ilişkin konular detaylı olarak ele alındı. Aldığımız kararlar esasen bu güzel törenin gerçekleşmesine yardımcı oluyor. Bugün Kazakistan ve Azerbaycan, transit taşımacılık alanı da dahil olmak üzere bağlantıyla ilgili alanda karşılıklı faaliyetin her yönde güçlendirilmesi yönünde aktif olarak çalışıyor. İkili işbirliğimiz, hem Trans-Hazar ulaştırma güzergahı hem de Orta Koridor projelerinin uygulanması çerçevesinde çok taraflı işbirliğimizin bir parçasıdır. Bugün tartışılan planlar ülkelerimizin demiryollarının boş kalmamasını, bu tür konteyner trenlerinin günlük hayatımızın bir parçası haline gelmesini sağlıyor.

Ülkelerimiz arasında farklı yönlere ne kadar çok yük taşınırsa işbirliğimiz o kadar gelişecek, Kazakistan ve Azerbaycan uluslararası taşımacılıkta daha büyük rol oynayacak.

Bu önemli olaydan dolayı Kazakistan’ı, Azerbaycan’ı ve Çin’deki ortaklarımızı bir kez daha tebrik ediyorum. Trenin yolu açık olsun.

xxx

Cumhurbaşkanı Kasım-Jomart Tokayev şunları söyledi:

-Değerli meslektaşlarım, bu çok önemli olaydan dolayı hepinizi yürekten kutluyorum. Aslında Avrasya kıtası bir ulaştırma-lojistik çerçevesini oluşturmuştur. Bugünkü olayın Kazakistan ile Azerbaycan arasındaki karşılıklı faaliyet ve işbirliği tarihine altın harflerle yazılacağına inanıyorum. Kazakistan ve Azerbaycan tüm işbirliği alanlarında, tabii ki ulaştırma ve lojistikte, doğal stratejik müttefikler ve ortaklardır. Bugün müzakerelerde sadece bizim ülkelerimizi değil, birçok komşu devleti de birleştiren bu alan hakkında çok konuştuk.

Bu fırsatı değerlendirerek Çin Halk Cumhuriyeti Hükümetine iyi niyeti ve işbirliğinden dolayı şükranlarımı sunmak isterim. Azerbaycan’ın saygıdeğer Cumhurbaşkanı İlham Haydar oğlu Aliyev’in sözlerine katılıyorum.

Büyük boyutlu görseller
TÜM YAZILAR
HABERLER
BELGELER
VİDEOLAR
RESİMLER

kaynak:https://president.az/az/articles/view/65300

 

 

 

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Arabic Arabic Chinese (Simplified) Chinese (Simplified) Dutch Dutch English English French French German German Italian Italian Kurdish (Kurmanji) Kurdish (Kurmanji) Portuguese Portuguese Russian Russian Spanish Spanish Turkish Turkish