Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Devlet başkanı insan haklarını koruma sisteminin temsilcileriyle toplantı yaptı

Devlet başkanı insan haklarını koruma sisteminin temsilcileriyle toplantı yaptı
REKLAM ALANI
30.08.2023
A+
A-

 

 

 

Olaylar

Akorda

Devlet başkanı insan haklarını koruma sisteminin temsilcileriyle toplantı yaptı

2023

Anayasa Günü arifesinde Devlet Başkanı, özel yetkili kamu denetçileri ve insan hakları yapılarının temsilcileriyle bir araya geldi.

 

 

 

Cumhurbaşkanı konuşmasının başında geniş çaplı anayasa reformunun sonuçlarından bahsetti. Devlet Başkanının belirttiği gibi, Temel Kanunda kabul edilen değişiklik ve eklemeler, tüm devlet modelinin kapsamlı bir dönüşümü için sağlam bir temel oluşturdu. Aynı zamanda anayasa reformu belirgin bir insan hakları yönelimi kazandı.

 

Anayasa Mahkemesi, ilk 7 ayda 43 davayı görüşerek 23’üyle ilgili karara bağlayarak çalışmalarına başladı. Cumhurbaşkanının da vurguladığı gibi, daha önce sadece devlet kurumlarının bu hakkı varken artık vatandaşlar doğrudan Anayasa Mahkemesi’ne başvurma imkanına sahip.

Kassym-Jomart Tokayev vatandaşların ombudsmanlarla etkileşimini artırmaya odaklandı. Vatandaşların başvuru sayısı iki katına çıktı.

 

 

 

Devlet başkanı, insan haklarını koruma sisteminin temsilcileri için bir dizi öncelikli görev belirledi. Ona göre insan hakları ve kolluk kuvvetlerinin çalışmalarında önleyici tedbirlere odaklanmak gerekiyor.

– Sorun yaşanması muhtemel tüm alanlarda proaktif çalışmamız gerekiyor. Vatandaş haklarına yönelik ihlallerin öngörülmesi ve önlenmesine yönelik araçlar geliştirilmelidir. Bu görevin başarılı çözümü birçok açıdan sivil toplumla yakın etkileşime bağlıdır. İnsan hakları kurumları, uzmanlarını ve sivil toplum kuruluşlarından uzmanları kendi çevrelerinde birleştirmeli. Kassym-Jomart Tokayev, tesisinizde insan hakları topluluğuyla açık bir diyalogun gelişmesi gerektiğini vurguladı.

 

 

 

 

 

Bir sonraki öncelik, Anayasa Mahkemesi’nin faaliyetlerinin daha da geliştirilmesiydi. Cumhurbaşkanına göre, Anayasa Mahkemesi kararlarının dikkate alınarak yasalaşmasının sağlanması ve Meclis ile Anayasa Mahkemesi arasında yakın etkileşimin sağlanması önemli.

Ayrıca Devlet Başkanı, özel bir görevle görevlendirilen Ombudsman ve komiserlerin çalışmalarının verimliliğinin artırılması gerektiğine işaret etti.

– Devletin karar alma süreçlerine katılım kapasitelerinin arttırılması önemlidir. Hükümet ve akimlerin tüm danışma organlarında Ombudsman temsilcilerini içermesi gerekmektedir. Komiserlerin temel görevi vatandaşların çıkarlarını ısrarla desteklemek ve haklarını korumaktır. Çocuk haklarının korunmasına yönelik ulusal sistem, çocuklara ve ailelere yönelik risklerin etkin bir şekilde ortadan kaldırılmasını sağlamalıdır. Bunun için Komiserin bu alandaki kamu ve devlet kurumlarının konsolidasyonuna yönelik tüm fırsatlardan yararlanması gerekmektedir. Hükümetin, Çocuk Hakları Komiserliği kurumunun daha da geliştirilmesi, altyapısının ve yerel temsilciliklerin statüsünün güçlendirilmesi konuları üzerinde çalışması gerekmektedir. Temsilciliklerin işlevsel olarak akimlere bağımlılığının azaltılması ve çocuk haklarıyla ilgili bölge komiserlerinin atanmasında Çocuk Ombudsmanının rolünün güçlendirilmesi önemlidir. Son zamanlarda, Nüfusun Sosyal Açıdan Savunmasız Kategorilerinin Hakları Komiserliği kurumu kuruldu. Cumhurbaşkanı, özel ihtiyaçları olan vatandaşların sadece sosyal yardımlardan faydalanmakla kalmayıp aynı zamanda toplum yaşamına aktif olarak katılma fırsatına da sahip olmaları gerektiğini belirtti.

 

 

 

 

Yargı ve kolluk sistemlerinin çalışmalarına ilişkin konuşan Kassym-Jomart Tokayev, yetkili makamlarda adaleti sağlayamayan kişilerin Cumhurbaşkanlığı İdaresi’ne başvurmak zorunda kaldıklarına dikkat çekti. Devlet başkanı, vatandaşların şikayetlerinin özel yetkili ombudsman ve komisyon üyelerinin doğrudan katılımıyla çözülmesi gerektiğini kaydederek, devlet kurumlarına bu konuda kendilerine gerekli yardımın sağlanması talimatını verdi.

Bir diğer önemli görev ise vatandaşların hukuk okuryazarlığını artırmak ve insan hakları kurumlarının bilgi varlığını genişletmekti.

 

 

 

 

– Modern koşullarda hukuk propagandasının ve vatandaşların hukuk eğitiminin önemi giderek artıyor. Geniş bir uzman yelpazesinin katılımıyla tüm insan hakları kurumlarının potansiyelinin kullanılması önemlidir. Kamusal alanda sürekli gündem belirlemelisiniz. Çoğu zaman, sosyal gerilim ve asalak tutumlar tam da yasal bilgisizlik nedeniyle yayılıyor. Pek çok kişi hukuk alanında çıkarlarını nasıl savunacağını, mevcut araçları nasıl kullanacağını bilmiyor. Vatandaşların hak ve özgürlüklerine yönelik ihlallerin çoğu, bilgi kaynaklarına ve hukuki yardıma erişimin sınırlı olduğu çevre bölgelerde meydana geliyor. Kırsal kesimde yaşayanların sorunları, itiraz yapısında diğerlerinden daha sık dile getiriliyor – bunlar arazi kullanımı, meraların dağıtımı, erişilebilirlik ve altyapı kalitesiyle ilgili konular.

 

Sonuç olarak Kassym-Jomart Tokayev, Kazakistan’da oluşturulan komiserler sisteminin atamasını tam olarak haklı çıkarması gerektiğini vurguladı. Bu çalışma, adil bir Kazakistan inşa etme sürecinin önemli bir parçasıdır.

 

 

 

 

Toplantıya, İnsan Hakları Komiseri Artur Lastaev, Çocuk Hakları Komiseri Dinara Zakieva, Nüfusun Sosyal Açıdan Savunmasız Kategorilerinin Haklarından Sorumlu Komisyon Üyesi Svetlana Zhakupova, Girişimci Haklarının Korunmasından Sorumlu Komisyon Üyesi Rustam Zhursunov ve İnsan Hakları Başkanı katıldı. Toplantıda Başkan Igor Rogov başkanlığındaki Komisyon konuştu.

Etkinliğe Devlet Müşaviri Yerlan Karin, Anayasa Mahkemesi Başkanı Elvira Azimova ve Başsavcı Berik Asylov da katıldı.

 

 

 

geri gelmek geri gelmek

kaynak:https://www.akorda.kz/ru/glava-gosudarstva-provel-vstrechu-s-predstavitelyami-sistemy-zashchity-prav-cheloveka-297226

 

 

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Arabic Arabic Chinese (Simplified) Chinese (Simplified) Dutch Dutch English English French French German German Italian Italian Kurdish (Kurmanji) Kurdish (Kurmanji) Portuguese Portuguese Russian Russian Spanish Spanish Turkish Turkish