Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Türk Mukavemet Teşkilatı Derneği’ni ziyaret ederek, dernek personeli ile sohbet toplantısı gerçekleştirdi

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Türk Mukavemet Teşkilatı Derneği’ni ziyaret ederek, dernek personeli ile sohbet toplantısı gerçekleştirdi
REKLAM ALANI
08.08.2023
A+
A-

 

 

 

 

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Türk Mukavemet Teşkilatı Derneği’ni ziyaret ederek, dernek personeli ile sohbet toplantısı gerçekleştirdi

2023

 

“İki devletli siyasetimizin altı doludur”

 

 

 

 

facebook sharing buttontwitter sharing buttonlinkedin sharing buttonwhatsapp sharing buttonprint sharing button

Fotoğraflar

 

 

 

 

 

 

Ulusal Birlik Partisi milletvekili Hüseyin Çavuş’un da bulunduğu toplantıda, Cumhurbaskanı Tatar’a Cumhurbaşkanı Özel Temsilcisi Ergün Olgun, Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Aydın Akkurt ve Cumhurbaşkanlığı Sivil Toplum Örgütleri Koordinatörü Latif Akça eşlik etti.

 

 

 

 

Cumhurbaşkanı Tatar ziyarette yaptığı konuşmada, 8 Ağustos Erenköy Direnişi’nin 59’ncu yıldönümü öncesinde dernek çalışanlarıyla bir araya geldiğini ifade ederek, Erenköy Mücahitleri’ni, dönemin komutanları, gazileri ve liderlerini andı, şehitlere ve hayatını kaybedenlere rahmet diledi.

Erenköy Direnişi’nin, bir Çanakkale Mücadelesi olduğuna işaret eden Cumhurbaşkanı Tatar, “Erenköy’de 6 bölgede kadınların da bulunduğu 600’e yakın öğrencinin desteğiyle bir destan yazıldı. Bu direniş, 10 yıl sonra Kıbrıs Barış Harekatı ardından KKTC’nin kuruluşuna neden oldu” ifadelerini kullandı.

 

 

 

Jeostratejik konumu ve politik olarak bakıldığında, son dönemde Doğu Akdeniz’de hava sahası ve deniz sahasında KKTC’nin önemi ve statüsünün daha çok arttığına dikkat çeken Cumhurbaşkanı Tatar, bu nedenle Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Kıbrıs’ta iki devletli çözümün tamamıyla arkasında durduğuna ve Türkiye’nin milli bir siyaseti olarak yerini aldığına vurgu yaptı.

 

 

 

 

Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs Türk tarafının her zaman federasyon temelinde çözüm için müzakerelere katıldığını ancak karşı tarafın anlaşmaya yanaşmadığını dile getirdi.

Kıbrıs’ın Avrupa Birliği’ne tek taraflı alınması ile tehlikeli bir yola girildiğine işaret eden Cumhurbaşkanı Tatar, “Sıfır asker, sıfır garanti diyerek hareket ediyorlar. Oynanan oyun, Anadolu ile bağların koparılması, kısa vade vaatlerle Kıbrıs Türk halkının Rum Cumhuriyeti’ne dönüşen Kıbrıs Cumhuriyeti’ne yama olmasıdır. Siyasetleri, Doğu Akdeniz’de Türkiye’yi dışlamaktır. mavi vatanın tehlikeye girmesi ardından Avrupa Birliği içerisinde erozyona uğratılmamızdır” dedi.

“Kıbrıs kuruluş anlaşmalarında özden gelen haklarımız olan egemen eşitlik ve eşit statümüz teyit edilmeden müzakere masasına oturmayacağız” diyen Cumhurbaşkanı Tatar, siyasetlerinin Doğu Akdeniz’de bir Türk devleti olarak Kıbrıs Türklerinin devletinin yaşatılması olduğu ve siyasetlerinin altının dolu olduğunu kaydetti.

 

 

 

 

İki devletli çözüm konusunda bazı muhaliflerin eleştirilerde bulunduğunu anlatan Cumhurbaşkanı Tatar, “Bir ülkenin doğuşu, özgürlük ve bağımsızlığına kavuşması ödenen bedellerle olur. Var oluş mücadelesinde şehitlerimiz ve yıllarca çadırlarda yaşayan halkımız var. Özden gelen haklarımız var” ifadelerini kullandı.

 

 

 

 

İngiliz Dönemi’nde 1960’a kadar 300-400 bin kadar Yunan nüfusu aktarıldığını ve nüfus dengesinin tersine döndüğüne işaret eden Cumhurbaşkanı Tatar, Avrupa Birliği içinde 1 milyon nüfuslu Rum tarafının, 80 milyonluk Almanya ve Fransa ile eşitlik temelinde veto hakkına sahip olduğunu kaydetti.

Avrupa Birliği’nin sınırlarını jeopolitik varlığı, gücü ve özellikle doğal kaynaklar bakımından bu zenginliklerden faydalanmak için sınırlarını Kıbrıs’a kadar uzattığını anlatan Cumhurbaşkanı Tatar, “Kıbrıs Türkleri olarak 450 yıldır burada yaşıyoruz. Kıbrıs Rumları kadar kadar egemeniz. Devletimiz de onların devleti kadar egemendir” diye konuştu.

 

 

 

 

Avrupa Birliği oyunlarıyla yok oluşa ve başkanlarının boyundurluğu altına girilmek istenmediğine dikkat çeken Cumhurbaşkanı Tatar, ortaya konulan siyasetin kutsal olduğunu, Kıbrıs’ta iki ayrı halk ve demokrasi olduğuna göre, en doğru çözümün iki devletli çözüm olduğunu vurguladı.

Federasyonların sağlıklı bir şekilde yürümediğine ve çökerek ülkelerin ayrılarak egemenlik temelinde yönetildiğine dikkat çeken Cumhurbaşkanı Tatar, “Neden halen daha bizi federasyona ve ileride olası bir çatışmanın olacağı bir noktaya getirmek istiyorlar” diye sordu.

 

 

 

 

Doğu Akdeniz’deki huzur ve barışın Rumlar’a da yaradığına işaret eden Cumhurbaşkanı Tatar, üzerlerinde ambargo ve çatışma olmadığı için Rum tarafının ekonomik olarak geliştiğini dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs Türk tarafına uygulanan haksız ambargoların hafifletilmesi, dost ülkelerin direk uçuşu ve girişimcilerin yapacağı yatırımlarla ekonomik potansiyelin artacağını kaydetti.

Dosya Adı

kaynak:https://kktcb.org/tr/cumhurbaskani-ersin-tatar-turk-mukavemet-teskilati-dernegini-ziyaret-ederek-dernek-11376

 

 

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Arabic Arabic Chinese (Simplified) Chinese (Simplified) Dutch Dutch English English French French German German Italian Italian Kurdish (Kurmanji) Kurdish (Kurmanji) Portuguese Portuguese Russian Russian Spanish Spanish Turkish Turkish